Zoveel mondkapjes. Maar welke mondkapjes zijn het beste?

Mondkapjes, je kan ze tegenwoordig bijna in iedere winkel kopen in allerlei soorten en maken. Denk aan gecertificeerde FFP1, FFP2 of FFP3 mondmaskers. Daarnaast heb je ook nog eens herbruikbare stoffen mondkapjes, niet-medische mondkapjes, etc. Het zijn er inmiddels te veel om op te noemen. Maar wat is nu het verschil tussen deze mondkapjes en welke zijn het beste? In deze blog nemen wij verschillende mondkapjes onder de loep.

Allereerst nemen we de verschillen tussen de FFP1, FFP2 en FFP3 certificeringen door. FFP staat voor Filtering Face Piece, dit is een door de Europese Unie gecertificeerde mondmasker (of mondkapje, het is maar hoe je het wil noemen). Deze mondmaskers dienen ter bescherming tegen stofdeeltjes en tegen verschillende bacteriën en virussen in de lucht. De Europese unie heeft hiervoor drie klassen bepaald: FFP1, FFP2 en FFP3. Iedere klasse filtert lucht en beschermd tot een bepaald niveau. Dit leggen we hieronder uit.

FFP-1

FFP1 mondmaskers zijn uitstekende mondkapjes tegen stof. Denk aan stof in een fabriek of fijne stof dat zelfs vrij kan komen tijdens het klussen. Stof is namelijk schadelijk voor onze gezondheid en kan verschillende ziekten veroorzaken. Pas vooral op met stof van steenkool, silica, ijzererts, zink, aluminium of cement. Een FFP1 mondmaskers is dus uitstekend geschikt voor het filteren van stof bij het ademhalen.

FFP-2

FFP2 mondmaskers worden gebruikt in verschillende industrieën zoals bijvoorbeeld in de bouw en farmaceutische industrie. Het filtert zeer effectief poeders, chemicaliën, bacteriën en verschillende virussen, denk bijvoorbeeld aan het griepvirus.

FFP-3

FFP3-maskers zijn de meest filterende maskers van de FFP-maskers. Zo zijn ze in staat om zeer fijne deeltjes uit de lucht te filteren zoals bijvoorbeeld asbest. Belangrijk om te weten, FFP3 mondkapjes beschermen niet tegen gassen.

Chirurgische mondkapjes

Chirurgische (niet-medische) mondkapjes (vaak 3-laags) beschermen tegen spetters en vaste substanties. Bovendien voorkomen deze mondkapjes verspreiding van besmettelijke virussen en bacteriën door te dienen als een barrière bij het niezen of hoesten. Dit betekent dat je niet-medische mondkapjes zeker moet dragen als je wil voorkomen dat jij iemand om jou heen besmet met een bepaalde bacterie of virus.

Chirurgische mondkapjes (3-laags)

Stoffen mondkapjes

Herbruikbare stoffen mondkapjes hebben dezelfde functie als chirurgische mondkapjes. Ook deze mondkapjes beschermen alleen tegen spetters en vast substanties. Omdat er zoveel variaties van stoffen (herbruikbare) mondkapjes bestaan kunnen wij geen uitspraak doen over de efficiëntie deze mondkapjes.Daarom hebben wij besloten om onze R40 herbruikbare mondkapjes onder de loep te nemen. Deze mondkapjes hebben verassend genoeg een zeer hoge BPE (filtering efficiëntie) van 92%. Deze mondkapjes hebben een speciale dubbele anti-bacteriële laag waardoor ze tot maximaal 40 keer gewassen en herbruikt kunnen worden.

KN95 mondmaskers (aanrader)

KN95 mondkapjes zijn 5-laagse mondmaskers die in staat zijn om meer dan 95% stofdeeltjes, pollen, micro-organismen zoals bacteriën en virussen en luchtvervuiling uit de lucht filteren. Dit staat gelijk aan de filtering classificatie FFP-2 die wij eerder in deze blog hebben beschreven. KN95 mondkapjes hebben hier ook een geldige certificaat voor gekregen

De Inspectie Gezondheidszorg en jeugd heeft aangegeven dat Chinese mondkapjes met als Chinese norm 2626-2006 gelijkgesteld wordt aan de Europese norm EN-149:2001+A1:2009 voor FFP2- en FFP3-mondmaskers. KN95 mondmaskers voldoen aan deze norm van 2626-2006.

KN95 mondmaskers zijn bij ons te verkrijgen tegen de laagste prijs in Nederland en België.

Welke mondkapjes zijn dan het beste?

Dat is moeilijk om te zeggen want dat hangt helemaal af van de situatie. Met de bovenstaande kennis is het hopelijk nu wat makkelijker om in te schatten welke soort mondkapjes het beste zijn voor jouw situatie. Het allerbelangrijkste is dat jij jouw mondkapje correct draagt want met (bijna) iedere mondkapje bescherm je in ieder geval de mensen om jou heen.

soufianejerrari

all author posts

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are makes.